Diari Kehidupan

Coretan Bicara, Bingkisan Pengalaman

Tuesday, November 16, 2010

Death by chocolate cake (kek coklat)

Terima kasih kepada mrsdayat@myresipi.com. Memang best ar resepi ko ni.. Tp tak taruh pun whipping cream tu.. Ganache tu lak try resepi lain.. hehehe.. sori ye mrs dayat...


Mintak izin letakkan resepi ye di sini yer..


Bahan-bahan ( loyang 9" )


• 2 cwn gula (kisar)


• 2 cwn tepung (ayak)


• 3 biji telur grade A


• 1 cwn koko powder


• 1 cwn susu cair


• 1 cwn minyak(sy gune butter cair)


• 1 cwn air panas didih


• 1 tsp soda bikarbonat


• 1 tsp baking powder


• 1 tsp esen vanila


• **utk ganache**


250 coklat
250 ml susu segar
Butter


Cara-cara


1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama


2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila


3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati


4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik


5. last skali masukkan air panas..kacau sebati


6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam


7. **utk ganache - Masukkan kesemua bahan dalam periuk atau mangkuk. Masakkan secara double boil sehingga cair. Biarkan ganache sejuk sebelum dibubuhkan pada kek.. Hiaskan mengikut kreativiti memasing. Saya gune fondant..






Nilah hasil pertama kek coklat moist berhias fondant. Dibuat sempena Hari Raya Aidiladha 1431.. Selamat Hari Raya Aidiladha utk semua!!






Kek untuk Keluarga di Kuala Kangsar


















Kek untuk Keluarga Beranang






















No comments:

Post a Comment